Історичними стежками Тернопільщини: Кременець - Вишневець - Збараж

Тернопільщина - чи не єдиний регіон в Україні, в якому збереглося найбільше давніх середньовічних замків, фортифікаційних споруд, фортець... Це край видатної козацької слави, місця в яких відбувались доленосні для нашої держави битви козацького війська з іноземними окупантами. Це місця оповиті магічною красою та чарівністю Медоборів та Подільських товтр.

/Files/images/ekskurs/kremenets_2016/DSC_4751.JPG
м.Кременець, таємнича гора Бона, з залишками колишнього замку:

названа на честь дружини польського короля Жигмонта І Бони Сфорци. Гора з трьох боків обмежена глибокими ярами, лише зі сходу вузькою смугою вододілу з'єднана з плато.

/Files/images/ekskurs/kremenets_2016/P9240280.JPG Історія:
Галицько-Волинський літопис містить першу письмову згадку про укріплення міста Кременець на горі Замковій, датовану 1227 роком, у зв'язку з тим, що військо угорського короля Андраша II не змогло захопити місто.
Взимку 1240—1241 років місто витримало тривалу облогу татаро-монгольських орд хана Батия, а в 1254 році воно вистояло перед військами золотоординського воєводи Куремси. Але у 1259 році, на вимогу темника Бурундая, волинський князь Василько Романович змушений був зруйнувати кременецьку фортецю.
Наприкінці XIV століття волинський князь Любарт збудував на горі новий кам'яний замок.
І тільки восени 1648 року, мало не вперше в історії Кременця, його здобуло і зруйнувало козацьке військо Максима Кривоноса і полковника Филона Джалалія, після чого замок більше не відбудовували.
/Files/images/ekskurs/kremenets_2016/P9240291.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 434